2018. január 13., szombat

Koe no Katachi (manga)

Cím: Koe no Katachi

Szerző: Ooima Yoshitoki

Műfaj: dráma, iskolai, shounen


Kiadás dátuma: 2013-2014


Kötetek száma: 7 kötet, 64 fejezet

Történet: Az általános iskolás Ishida Shouya osztályába új tanuló érkezik, a nem mindennapi Nishimiya Shouko. És hogy mitől nem mindennapi a kislány? Attól, hogy siket. Az osztálytársaival egy füzet segítségével kommunikál, de a tanulók egy sora, az eleven Ishidával az élen, állandóan terrorizálja őt, aminek következményei lesznek, és egyszer csak a bántalmazó is megtapasztalja milyen bántalmazottnak lenni, ami hatására teljesen új emberré válik.


Vélemény: A történettel a kapcsolatom a nulladik fejezettel kezdődött, vagyis azzal a bevezető one-shot alkotással, amelyiknek aztán kibővített és tovább írt változata lett a manga. Valószínűleg jobb lett volna, ha az anime előtt olvasom, mert így annyira bennem éltek a színek, a hangok és a cselekmények is, hogy minimálisan ugyan, de néha untam.

Az anime remekül dolgozta fel az eredeti történetet; változtatni nem változtatott rajta, csak kihagyott belőle részeket. Jobban mondva egy konkrét történetszálat teljesen ignorált, ami a cselekmény szempontjából sokáig lényegtelennek tűnik, de a végén pont ez lesz az, ami feloldja kicsit a feszültséget. A mangában ugyanis a kis baráti társaság készít egy filmet; ez nem jelenik meg az animében.

A különböző technikai segítségeknek köszönhetően számomra az anime nem csak érdekesebb és látványosabb volt, hanem jobban is közvetítette az érzelmeket. Itt nagyon sokszor nem tudtam sajnálni az adott szereplőt, sokszor éreztem úgy, hogy a gondolatok és a párbeszédek csak lógnak a levegőben.

Ettől függetlenül ez mindenképpen egy súlyos alkotás, amit érdemes elővenni; nyilván értelemszerűen kell vele haladni, előbb a manga, aztán az animált változat. A nulladik fejezet kihagyható, mert a kötetekben egy az egyben megjelenik. Nagyon jó gondolatindító, pro és kontra egyaránt. 

Értékelés:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése